6 Mart 2013 Çarşamba

PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI 1


PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI  1
Palamut Çaparisi Yapımı
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

1. Bölümde sizlere küçük palamut takımı yapımını anlatacağım.Küçük palamut derken boyut olarak 18 - 30 cm boyutunda ki PALAMUT - GOBONE - YAZILI ORKİNOS balık türlerinin yakalanmasında kullanacağımız SIRTI OLTA TAKIMI yapımı anlatacağım.


Yapacağımız takım klasik tüylü sırtı takımıyla hiç bir benzerliği yokdur; eski zamanlarda ülkemizdeki malzeme yokluğundan dolayı geliştirilmiş tüylü sistem halen daha balıkcı arkadaşlarımızın vazgeçilmezlerinden, eski balık bolluğu dönemlerinde çok fazlaca iş yapan bu tüylü takım sistemi yeni dönemdeki az balık olduğunda verimi düşük kalmakdadır.

Balığın azalması vede akabinde çeşitli olta düzenekleri ve sistemleri malzemecilerde yerini alması ile takım yapımında denemeler yapmaya başladık; SAHTE SASİ BALIK - SAHTE AHTAPOT - gibi bir çok malzemeleri deneme yanılma yolu ile verimliğini öğrenmeye başladık. Palamut avı konusunda malzeme aldığım vede çok kereler beraber balığa gittiğim Remzi (ŞEKERİM ) YAKAMOZ AV ve BALIK TURU = ile istişarelerde bulunuyorduk, benim söylediğim bir şey vardı ; 3mm kalınlığında gümüş renkli sim bulmuşdum bununla bir kaç balık avında randıman almışdım ; hep bahsederdim simli bir takım olmalı  00 no kaşık görünümde olmalıdır deyip dururdum, hatda simli takımda melanur avında bir kaçda balık yakalamışdık.
 Bu söylediklerimden esinlenerek eline geçen bir kaç malzeme ile bir takım yapmış ve denemiş, bir gün uğradım; abi sana süprizim var yaptığım takım müthiş iş yapıyor !! ?
 MERAK HAD SAFHADA 
TAKIMA BAKDIM ;  İLK GÖZLEMİM İŞ YAPAR OLDU.
Deneme Sonucu :  FAZLASIYLA İŞ YAPIYOR.

Malzemeler :
-------------------------------------
3'lü iğne no: 5-4-3-2-1 
2315 düz iğne   no : 11-10-9
El misinası 150 / 120 / 100mm  + ana beden misina 0,70 / 0,80mm + köstek misna 0,80 / 0,90mm 
Sahte Ahtapot 6 cm
Balon Çubuğu + Bayrak Çubuğu
Renkli Pipet
Yapışkanlı Folyo
İşleme Pulu
Çelik tel ksıtırması ( çelik tel sıkıştırmak için burç )
Fosfor boncuk
-----------------------------------------

İşe ilk olarak Balon Çubuğu + Bayrak Çubuğu  temin etmekle başlayalım.

Balon çubuğu/sopası kırtasiyelerden bulma şansınız var, birde süsleme işleri yapan dükkanlarda mevcutdur, 28-32 cm boyunda 5-6 mm çapında içi boş yuıvarlak sert boru şeklindedir.
genelde 144 ad paketlerde balonla beraber satılıyor, balonu almadan sadece çubuğu alırsanız indirimde yapalar ben öyle almışdım, en son balonlu paket 8 tl'di. tek tekde 25/50 krş civarıdır.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Kağıt Bayrak sopalı/çubuklu ekseri kırtasiyelerde mevcut, genelde 25-30 cm boyunda 4mm çapında dört köşeli içi boş çubuk şeklinde olurlar.
Tek tek istediğin ad kadar alabilirsiniz; 50 krş / 1 tl civarı fiatı var.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Temin etmiş olduğumuz çubukların üzerini kaplamak için Yapışkanlı Folyo + Renkli Pipet  temin etmeliyiz.

Yapışkanlı Folyo :
Genelde balık malzemesi satıcılar veya kağıt poşet satıcılar ve züccaciyecilerde tabaka hazır  ebatlı paket veya 2 - 10 mt rulo şeklinde piyasada mevcutdur, sorun şurda başlamakda ; bize lazım olan gümüş renkli hareket ettikce renk değişimleri olan janjanlı tip kağıdı bulmak.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


yapışkanlı folyo modelleri bir kaç int adresleri tıklayın bakınız :
https://www.yapiskanfolyo.com/product.php?id_product=1248
http://www.mykagitcim.com/asp/product/17863/147-alfix-yapiskanli-folyo-45cm-2mt-cam-folyosu
http://www.mykagitcim.com/asp/product/38046/yapiskanli-folyo-dcfix-45cm-2mt-280-2031-camvitray


Renkli Pipet :
Renkli pipetleri poşet satıcıları ve züccaciyecilerde bulabilirsiniz, önemli olan uygun renkleri temin etmeniz, özellikle pastel renklerde LİMONİ SARI - ŞEKER KIRMIZISI - PORTAKALİ  olmasına dikkat ediniz.




Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

renkli pipetler linkden bakabilirsiniz.
http://www.bitenekadar.com/212-adet-renkli-pipet-4-renk-11293-firsat-urun


YAPIŞKAN FOLYONUN ÇUBUKLARA SARILMASI

Yukardaki malzemeleri temin ettiyseniz, ilk yapmanız gereken çubukların üzerini kaplamak olacakdır, yapışkan folyoyu aldığınız tabakadan rahat sarım yapılabilecek boyutlarda kesiniz, yuvarlak ve kare çubukların üzerini folyo ile sararken hava olmamasına dikkat ederek 2-3 kat olacak şekilde sarın fazlasını kesin, güzelce bastırarak tam manası ile yapışmasını sağlayınız.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Üzeri kaplanmış çubukları 3 - 3,5 cm boyutunda kesiniz, maket bıçağı ile rahatca kesiliyor,  çok fazlaca yapacaksanız bir ölçek hazırlamanızda fayda var.
not: kesimden sonra yapışkan folyoda açılmalar olabiliyor !! bunuda gidermenin yolu para bandı ile orta yerinden 1 tur dolayarak yapıştırınız.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pipetleri  sadece yuvarlak çubukda kullanabilirsiniz, aşağıdaki ithal model pipetler biraz dahaa geniş ve yuvarlak balon çubuğu içine rahatca giriyor, bazılarında zorlanma olursa ; bir pamuk parçasına yağ dökün (ayçicek olur ) çubuğu yağlayın pipete sokun , kolay olacakdır, genede olmazsa pipeti 3 - 3,5 cm kesin parça parça yerleştirin.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sahtemizi hazırladığımıza göre iğneleri bağlayalım.

Bu sistemde 2 tip iğne kullanabilirsiniz,  3'lü iğne ve düz parakete iğnesi.
3'lü iğnede ilk dönem de balık ufak olduğundan 5-4 no ile takım yapmanızda fayda var, bu iğnelerin arka halkaları yuvarlak sahtenin içine girer, borunun içine kadar oturtabilirsiniz, düz iğnedede 2315 / 2369 serisinde 11 no ile başlayabilirsiniz. 
Av sezonu ilerledikce balık irileşecekdir, bizde takımın boyutlarını değiştireceğiz.

Misina seçiminde profosyonel arkadaşlar için tavsiyem çile misina kullanmalıdır, neden çile !!?
paket veya makara misinalar küçük çaplı halkalar halinde ambalajlandığından ne yaparsanız yapın gamını tam olarak alamıyorsunuz, çok istisnai markada bulursunuz oda maliyeti yükseltir ekonomik olmaz, çile misina geniş dairesel paketlendiğinden gamı çok az olur bunuda az uğraşla giderebilirsiniz.  
Alacağınız çile misina ANA BEDEN için yumuşak esner türde olmalıdır, marka olarak ASSO ve PERLON (gerçeği) tercih ediniz; ana beden ne kadar esnek olursa sırtı takımı için ideal olur.
Köstek için alacağınız misina ise sert olmalıdır; ne kadar sert olursa ana bedene sarılması en aza iner takım her zaman çalışır; bunda marka vermiyorum sert olan ucuz olanı tercih edebilirsiniz
Çile misina tercih etmemin sebebini 
SIRTIDA PALAMUT NASIL AVLANIR ?  konusunda detaylarda göreceksiniz.

Takımı donatacağımız misinada işin püf noktası şudur, kalınlıkları ters orantı vereceğiz !!?
Konumuz ufak palamut takımı olduğundan ölçümüz şu şekilde olacakdır :
ANA BEDEN : 0,70 mm
KÖSTEK        : 0,80 mm
Neden ters orantı ? takım kullanma şekli seyir halinde takımın arkadan çekilmesi olduğundan her halükarda pervane suları takımı çeviriyor ve kösteklerin ana bedene dolanmasına sebeb veriyor.
Ana bedende köstek aralarına fırdöndü koyalım diyebilirsiniz !! 2-3 köstekde bir fırdöndü koyduğum takımda olumsuzluklar oluşdu !! bunlardan birisi balıklar fırdöndüye atlıyorlar (denemek için fırdöndüye 3'lü takdım balık aldım :))) 2.si takım toplayıp atarken fırdöndü karıştırma yaptırıyor sağlıklı çalışmayı engelliyor,  takım esnek olmuyor !! her ne kadar ufak balık için yapıp gezsekde bazen iri balık takımı dolduruyor ve takım patlıyor !! tecrübeyle sabittir, bu sebeplerden dolayı ana beden üzerinde fırdöndü kullanmayı tercih etmiyorum.
Köstek için kullandığımız misina ana bedenden kalın ve sert olursa dolanması en aza inecekdir ve takım çalışacakdır, köstek boyunu 40cm ilk etap balık için ideal ölçüdür, balık büyüdükce takım ölçülerinide büyülteceğiz. kolunuzu uzattığınızda parmak ucundan direseiğinize kadarki mesafe takribi 40cm gelir bunu göz kararıda yapabilirsiniz.

İğnemizi bağladıkdan sonra hazırlamış olduğumuz üzeri kaplı borumuzu takalım
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

net görebilmeniz için büyütülmü resimdir. 
borunun hemen arkasına İŞLEME PUL'undan 1ad takalım.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Pulun nasıl olduğunu anlatmak için bu resmi kullandım.
Pul yerine fosforlu boncukda koyabilirsiniz ama ben bu takımda bocuğu tercih etmiyorum, size kalmış.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Boncuk veya  pulun arkasına çelik tel kıstırmasını takalım.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us



Kıstırmayı iğneye doğru iyice iteleyiniz boşluk kalmamasına dikkat ediniz, yan keski yardımı ile kıstırmayı ezin misinayı ezdirmemeye dikkat ediniz 3 yerinden sıkmanız yeterli olacakdır.
bu işlemi 3'lü iğnede ve düz iğnede her kösteğe uyguluyoruz.
Bitmiş şekli resimdeki gibidir, resim REMZİ ARKADAŞIMIN TAKIMINDAN

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Remzi pul yerine boncuk tercih etmiş !! fosforlu boncuklar ekseri yumuşak olduğundan takdığımız kıstırma içerisine gömülüyor buda boşluk oluşturuyor, sert ufak boncuk yapılırsa daha iyi olacakdır, boşluğun ne sakıncası var !? iğneyi balığın ağzından çıkartırken ileri geri çekiştirirken iş zorlaşıyor ve pratik olmuyor. Resimdeki iğne 5no balık büyüdükce iğne büyüyecekdir bu seferde 3'lü iğne sapı boru içerisine girmeyecekdir iğne boru ucunda kalacakdır burda kıstırmanın faydasını göreceksiniz.


Şimdide takımı daha cazip bir hale getirelim !!
şimdiye kadar hazırlamış olduğumuz borulu köstekler iyi iş yapsada bunu destekleyici unsurda 4 - 5 köstekde bir SAHTE AHTAPOTLU kösteklerdir !! bana göre takımın cazibesini asıl bunlar oluşturuyor. 
boruların ölçüsü 3 - 3,5 cm di ; ahtaoplarımızı 6 - 7 cm ve göz alıcı renkden seçiniz.
Bu takımda kullanacağınız ahtapot ile balık yakalamakdan ziyade kıskandırıcı ortam yaratıyoruz !!   4 veya 5  ad borulu kösatekden sonra ahtapot sahtesi arada olduğunda takımı çekerken ahtapotların borulu küçük balıkları kovalıyor görüntüsü oluşturmuş oluyoruz; buda borulu kösteklerin balıkla dolmasına vesile oluyor; ava giden avlanır misali ahtapotda balık yakalamaya başlıyor :))) ahtapot ölçüsü büyük diye düşünmeyin çoğu kez ilk balığı onların aldığını göreceksiniz.
ahtapot iğnesini 3'lü iğne ile yapabileceğiniz gibi 2 iğneli hırsızlı gibide yapabilirsiniz; ben genelde 2 li tercih ediyorum, resimdede detayını görebilirsiniz.
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us


Bu şekilde kullanabileceğiniz kadar köstek hazırlamanız gerekiyor 20 - 30 - 40 .... ad yaparak hazırlayınız.

Hazırladığımız köstekleri ana bedene donatmaya başlayalım,
Ana bedenin ilk başına büyükce 1ad fırdöndü bağlayalım.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us fırdöndüden 1 kulaç mesafe ilerisine ilk kösteğimizi puntalayalım.
Sırtı takımı donatırken bir noktaya dikkat ediniz !? ana bedenin kendissinde düğüm olmasın, bu nedenle kösteği düğümleyerek ana bendene puntalayın! düğüm tercihinizi parakete köstek düğümü veya resimdeki diğer parakete düğümü şeklinde yapınız
- bu düğümü pense veya karga burnu yardımı ile çok iyi çekerek sıkıştırmanız gerekiyor ki köstek kayma yapmasın,  burda bir püf noktası daha varki oda bu ilk sabit puntayı attıkdan sonra ki yardımcı düğüm diyeyim 2, etabını ters yönde yapmalısınız, takımı çekerken köstek bedeni ile ana beden mümkün mertebe uzak kalsınlar köstek ana bedene dolanmasın, resimi elle çizdim size fikir verecekdir.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us



40cm boyundaki kösteklerimizi hazırladığımza göre PALAMUT AVI'nın ilk dönemlerinde 1 mt ara ile puntalayınız; zaman ilerledikce balık boyu büyümeye başlayacakdır takım ölçülerinizi orantılı olarak büyülteceksiniz.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

 tüm köstekleri bağladınız sona geldiniz burda takımı 2 tür kullanabilirsiniz !!
son köstekden sonra 1 kulaç misina payı vererek boş bırakabilirsiniz; kamçılı son olur(serbest) TERCİHİM'dir.
Yada en sona ufak bir fırdöndü bağlayıp arkasına ufak rapala veya ince uzun tip kaşık bağlayabilirsiniz.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Bir başka hususda elde tutduğumuz misina !! elleme denir, bu misinanızı ne kadar kalın yaparsanız takımı kullanırken vede fırdöndüye kadarki mesafeyi çekerken o kadar rahat edersiniz,  küçük palamut için yapmış olduğum takımda kullandığım el misinam 100mm dir, bunu bir bidona sararak muhafaza edebilirsiniz.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Donattığınız takımı neye saracak ve balığa götüreceksiniz !! 
Genelde yuvarlak kasnaklar kullanılsada ben hiç tercih etmem ve tavsiye etmem !! yuvarlak kasnak takıma gam yaptırıyor av esnasında işimizi epeyce zorlaştırıyor, bunun yerine dikdörtgen köşeli kasnak veya klasik palamut kasnağı yada benim her zamanki tercihim olan ufak leğene parakete lastiğinden ufak bir parça sabitleyerek kösteklerinizi buraya takabilirsiniz

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ŞEKERİM REMZİ'nin küçük palamut takımı.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us



ŞEKERİM REMZİ'den bu kadar bahsetim de beraber palamut avına gittiğimiz bir gün dönüşde limanda bizi bekleyen rauf abi videomuzu çekdi bir göz atın derim.
Azcıkımda reklam yapalım remzi kardeşim malzeme satışını bırakdı yeni 11mt kayık alıp BALIK TURU yapmaya başladı; ehli uzmanlık alanı JİG'dir. 
 Yakamoz balık av turu
not: video orta boy palamut avındandır.



Yazının devamını PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI 2 bölümünde büyük palamut takımı yapımında görebilirsiniz.
PALAMUT NASIL YAKALANIR , takım nasıl kullanılır, nerelerde gezilir yazısın da görebilirsiniz.


RASTGELE.



PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI, PALAMUT TAKIMI NASIL YAPILIR, palamut takımında kullanılan malzemeler, palamutu oltayla nasıl yakalarım, palamut avı nerede ne zaman yapılır, 





2 yorum :

  1. Bereketli olsun Cumhur harika bir av olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler burhan abi, bu konu 3 bölümden oluşuyor bitireyim forumda açıcam.

      Sil

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.

 photo gezenoltabalk_zps6mclks9e.gif
Gezen Olta Balık © 2013 Supported by Best Blogger Templates and Premium Blog Templates - Web Design