24 Aralık 2012 Pazartesi

Karides

Karides

Karides, Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşayan, kabuklular sınıfından bir eklembacaklılar. Silindirik vücutlu, uzun duyargalıdır. Boyu 5-6 cm'dir. Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemlidir. Geniş yüzgeçimsi kuyruğunu sallayarak geri geri yüzer. Yumurtalarını ve çıkan yavrularını gelişinceye kadar karınaltı bacakları arasında taşır.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır. Boyları 1-30 cm arasında değişir. Karidesler oymağının yedi familyası bilinmektedir. En yaygını çalıkaridesgillerdir. Beş çift bacaklarının en az iki çiftinde kıskaçlar bulunur. Kuyrukları belirgin olup, yelpazeye benzer. İki çift olan duyargaları ise çok uzun ve iki çatallıdır. Bu çatallardan en az bir tanesi geriye kıvrılarak, karidesin yarıkların içine geri geri girmesini sağlar ve arkadan gelen tehlikeyi haber verir. Tehlike karşısında karidesin en belirgin tepkisi, ani bükülmeyle kendini korumaya çalışmasıdır. Vücut renkleri, bulundukları çevreye uyacak biçimde değişebilmektedir. Küçük balıklarla beslenen büyük kıskaçlı avcı tipler olduğu gibi, kumlar arasındaki besin parçacıklarıyla beslenen çöpçü tipler de vardır. Bunların bazı türlerinde besin parçacıklarını rahat toplamak için kıskaçları üzerinde fırçamsı kıllar mevcuttur.
Dişiler yumurtalarını bacaklarının ilk dört çiftiyle taşırlar. Bazan sondaki iki bacak da bu göreve katılır. Tatlı su karidesleri çoğunlukla tropikal bölgelerde yaygındır.kyn:vikipedi

Bu resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak orjinal boyutuna çevirebilirsiniz

Bu resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak orjinal boyutuna çevirebilirsiniz

Bu resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak orjinal boyutuna çevirebilirsiniz
Bu resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak orjinal boyutuna çevirebilirsiniz
Bu resim küçültülmüştür. B


KARİDES:





Karides türlerinin hemen hepsi balıkların çok sevdiği yemler arasındadır. Levrek, Trança, Orfoz, mercan, vb. acılığında balıkların iriliklerine göre, her boy karides yem olarak kullanılabilir. En yaygın olarak kullanılan çalı karidesi denilen küçük boy olanlarıdır. Karidesleri iğneye takarken başlarındaki testere şeklindeki sivri organı kesmek, canlı kalmaları için de, iğneye kuyruk tarafındaki ikinci halkadan takmak gerekir. Boyca küçük olduklarından yine aynı şekilde testeresi ve kuyruğu giderilmiş bir karides iğneyi saklamak üzere, palanın kösteğe bağlandığı yere kadar döndürülerek geçirilir.

3 yorum :

  1. Ulkemizde daha KARIDESIN canli olarak veya ölumunden hemen sonra SOKLANMASINI veya kaynatilmasini bilmiyoruz !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fikret abi ülkemizde karidesi sadece marmara denizinde çıkarıyoruz bunuda algarna sistemi ile ufak-orta ölçekli teknelerle yapılıyor, bu nedenlede çıkarçıkmaz işleme yapma şansı yokdur, avdan sonraki karaya çıkarıldıkdan sonra fabrikalarda işlenmekdedir, karadaki tesislerde sorun yok.

      marmara-saroz karidesini tat olarak tek geçerim abi. :)))
      olsada yesek.

      Sil

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.

 photo gezenoltabalk_zps6mclks9e.gif
Gezen Olta Balık © 2013 Supported by Best Blogger Templates and Premium Blog Templates - Web Design