25 Aralık 2012 Salı

PARAKETE NASIL YAPILIR NERDE KULLANILIR

PARAKETE NASIL YAPILIR NERDE KULLANILIR


PARAKETE
BÖLÜM 1
Dikkat amatör balık avcılığı sirkülerine göre parakete amatör balık avcılığı
takımı sayılmamaktadır. *Burada yorumu yapmıyoruz.
. DENİZCİLİKTE 1, KURAL CAN GÜVENLİĞİ =


TİCARİ BALIKCILIKTA PAREKETE

Parakete ile avcılık balıkçılığın son aşamasıdır.
Parakete kullanabilen balıkçı artık usta olmuş sayılır.
Parakete (paragat, barigat, barikat): Suyun içinde asılı veya dibe uzanmış,
serili olarak duracak şekilde düzenlenmiş, bir beden üzerinde çok sayıda kösteğe bağlı
iğne taşıyan balık avcılığı aracıdır.Parakete ile balık avcılığı yapacakların;
kayıklarının avlanma ruhsatlı ( yeşil kağıt),
şahsına ait
1 : = TARIM KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
GERÇEK KİŞİLER İÇİN SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TESKERESİ = sarı ruhsat : (bknz= şkl -26.).
2= TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIK DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI ,
GEMİ ADAMI CÜZDANI = en alt kademesi ( MİÇO ),
( bknz şkl-25 .) .12 mt kadar balıkcı tekneleri için yeterlidir,
tavsiyem günü geldiğinde derecesini yükseltmeniz.
Parakete bağlanmasından, yemlenmesine, atılmasına, sepete dizilmesine kadar zahmetli,
dikkat ve tecrübe isteyen bir avlanma yöntemidir.Parakete ana gövde üzerine bağlanan,
iğne sayısı avcının tecrübesine göre artan bir olta sistemidir. Balıkçılık
ile geçinenlerin 2-3 bin iğneye kadar bağladıkları olur.

*PARAKETE ÇEŞİTLERİ *

1)= YÜZEY PARAKETESİ :

BÜYÜK BALIK = Kılıç, orkinos, lambuka, morina, köpek balığı
KÜÇÜK BALIK = Melanur, sargos, levrek,

2)= DİP PARAKETESİ :

BÜYÜK BALIK = Girida ( lahos ) , akya , sarı kuyruk ( avcı, kuzu ),
orfoz ( arap,rofoz), büyük mercan , sinarit, fener, mezgit, hani, morina,
berlam, trança, kalkank, köpek balığı, lipsoz, levrek
KÜÇÜK BALIK = Mercan, sargos, melanur, mırmır, çipura, dil, pisi,
eşkina( taş balığı ), ıskaroz, kupes, izmarit, minekop, kırlangıç, mazak, iskorpit,

NOT: Burada sizlere ticari balıkcılığın resmi gerekliliğini ve parakete ile ilgili
ufak bir açıklama getirdim.
Bölüm - 2 de ise parakete yardımcı malzemelerini göreceksiniz.

Click this bar to view the original image of 800x387px.




--------------------------------------------------------------


* PARAKETE *
( bölüm-2)
*Dikkat amatör balık avcılığı sirkülerine göre, parakete amatör balık avcılığı takımı sayılmamaktadır
* Burada yorumu yapmıyoruz

TİCARİ BALIKCILITA PARAKETE

= DENİZCİLİKTE 1. KURAL CAN GÜVENLİĞİ =
=PARAKETE YARDIMCI MALZEMELERİ =

Ticari balıkcığı,parakete ile av yapan kayıklarda bulunması gereken, olmaz ise olmaz malzemeleri ana başlıkları ile açıklamaları aşağıda listelenmiştir.
1)= DENİZ TELSİZİ : Kılıç ve orkinosa parakete döken kayıklar çok açık sularda avlandığı için ve o mesafelerde çep telefoları çekmediğinden,kayığımızda bulunması gereken araçlardandır. şu husus unutulmamalıdır denizciye denizci yardım eder, arıza ve hastalık durumlarında lazım olan araç ise DENİZ TELSİZİ. Denizciler ,arıza durumlarında sahil güvelikten yardım istediğinizde,gelir ve sadece sizi alırlar, kayığınızı çekmezler, malesefki türkiye kara sularında böyle bir sıkıntı var.Deniz telsizini kullanmak için ,ADF den(amatör denizcilik fedarasyonu ): KISA MESAFE TELSİZ OPERATÖRÜ YETERLİLİK BELGESİ, almak zorundadır.( adf@adf.org.tr )= ( bknz-şkl=42 )

2)= SU ÜSTÜ RADARI : Cihaz bize 2 yerde çok yardımcı olur. 1:kılıç ve orkinos paraketeleri 10 - 15 km uzunluğunda olduğundan, takım koptuğunda flamalı şamandıradaki radar reflektörü sayesinde yerini buluruz, yada takımın üzerine doğru seyir yapan gemiyi görerek uyarırız. 2: sisli havalarda yol almamıza yardım eder. (bknz-şkl=43)

3)= BALIK BULCU ; RADAR : Artık balıkcılıkta olmazsa olmaz hale gelen balık bulucular, özellikle paraketecilerin gözleri, vazgeçilmez aleti. Radarların çok değişik marka, model ve farklı özellikleri var ,sizin terçihiniz ise bölgenizdeki dip yapısına göre bir model seçmenizdir.tavsiyem 400 - 500 mt derinliği net göstereni. Radarın bize yararı takımı, denize indirirken , derinlik kaç mt , dip :taş,kum,ot,byk kaya gibi taban yapısını görme ve ani derinlik değişiminde nereye doğru gitmemiz yönünde fikir verir. anlaşılacagı gibi bize balığı göstermesinden ziyade,takımı denize indirirken dipteki gözümüz.eski balıkcılar deneme yanılma yoluyla ve kerterizler alarak yapıyorlardı. teknolojiyi kullanmak gerekli ?.. ( bknz- şkl- 9 )

4)= GPS ; Global Positioning System :GPS uydular vasıtası ile yeryüzündeki yerimizi tespit ediyor. Enlem ve boylam cinsinden veya grafik olarak, açık denizde neredeyse en fazla yarım metre hata ile yerinizi alıcı ekranında okuyabiliyorsunuz; rota belirliyor, hızınızı, kat edilen yolu ve kalan yolu görüyorsunuz, gidilmesi istenen noktaya göre yönünüzü görüyorsunuz;bırakmış olduğunuz takımın ,şamadıralarını buluyorsunuz; sisli havalarda limana gidebiliyorsunuz, eh bundan iyisi can sağlığı. El tipleri genelde 12 kanaldan değişik uyduları arıyor, . Rotayı, rota üzerinde noktaları hafızaya alabiliyor, böylece kerteriz defteri de kalkıyor, gece kullanımı için ekran ışıklandırması oluyor, gündoğuş ve batış saatlerini, bildiriyor vs vs. Bazıları ilave CD ler ile ekranda harita üzerinde yer gösteriyor, , yan yazılımlarla haritalar daha da detaylandırılabiliyor, komputere bağlanabiliyor.yukarıda anlatılan işlemlerin bizim için ne kadar yardımcı olduğu kesin, tavsiyem türkce yazılımı olanları tecih ediniz, çok fazla detayları var, yabancı dilde kesin karıştırılıyor ,terimleri teknik. (bknz-şkl-41=) .

5)= ŞAMANDIRA : Flamalı, Işıklı ve Normal = Balılcılık sürkülerinde, denize bırakılan sabit veya gezer paraketelerin, gündüz flamalı şamandıra, gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi mecburidir.
FLAMALI ŞAMANDIRA = Yapımında 1)= kargı 3-4 mt boyunda, ( bknz-şkl-4) .. 2) = denizde iyi görünmesi için siyah renkte flama,( poşet), - ( bknz-şkl-27) .-- 3)= Radar reflektörü, su üstü radarların tespiti için, (bknz-şkl-57) ...4)= şamandıra bidonu 5 lt ve 2 lt pet şişe (bknz-şkl-17) ... =/=... Toplamdaki 5 unsuru şöyle biraraya getirip, flamalı şamandırayı oluştururuz. 2 lt' lik pet şişenin içine, çimentolu harç yapıp koyarız, harç daha ıslak iken ;kargının kalın tarafınını enine bir çivi çakarak beraber harcın içine oturtup kurumasını bekleriz. pet şişenin 1 mt üstüne, 5 lt'lik bidondan 1 veya 2 ad çıkmayacak şekilde sıkıca bağlanır, bidonları alt tarafından kargıya: 5 kulaç uzunluğunada ip bağlarız,ipin boş ucunada 5 lt'lik bidondan 1 ad bağlarız..kargının en üstüne siyah flama (poşet) bağlanır.hemen altınada radar reflektörünü bağlarız.yaptığınız flamalı şamandıranın sudaki duruşunu kontrol ediniz...

IŞIKLI ŞAMANDIRA = Yapımında, 1)= Gaz yağı ile yanan fener(bknz-şkl-1), lüx tipi pompalı fener (bknz-şkl-2), güneş enerjili fener ( bknz-şkl-3) , bunlara benzer değişik lamba ve fener çeşitleri... 2)= Fenerlerimizi suyun yüzeyinde durduracağımız şamandıra: can simidi ( bknz- şkl-10) ... 30 lt' lik musluklu tip, beyaz renkte bidon, şekilde mavi var. (bknz-şkl-2Cool ...=/= Toplamdaki 2 unsuru, şöyle bir araya getiririz. Can simidinin üzerine dar bir tahtayı sıkıca bağlarız, tahtanın üstünede seçtiğimiz feneri yine sıkıca monte ederiz, simidin bir tarafına, 2 kulaç uzunluğundaki ipin bir ucunu sıkıca bağlar, diğer ucunada 5 lt'lik (bknz-şkl-17) şamandıra bidonu bağlarız. Diğer 30 lt'lik bidonda ise; bidonun uzun ve geniş olan yerine, seçtiğimiz fenerin gireceği şekilde delip , fenerimizi içine oturturuz, renerinizi mutlaka bir ip ile bidona bağlayınız, denizde devrilirse kaybolmasın diye, fener bidonunun sap kısmına, 2 kulaç uzunluğundaki ipin bir ucunu sıkıca bağlar, diğer ucunada 5 lt'lik (bknz-şkl17) şamandıra bidonu bağlarız.

DİKKAT: Flamalı veya Işıklı şamandıra kullanırken takıma bağlı ipi direk olarak bağlamayın, aradaki 5 lt'lik (bknz-şkl17) şamandıra bidonuna bağlayın...

NORMAL ŞAMANDIRA = Normal şamandıraları 2 ye ayırabiliriz. 1)= 5 - 10 - 20 ve 30 lt'lik bidonlardan oluşan şamandıralar. 2)= 500 ml ve 2 lt'lik pet şişe şamandıralar.
1)= 5 veya 30 lt'lik (bknz-şkl- 17 - 2Cool şamandıra bidonlarını,dip paraketelerinde kullanırız. şamandıraların üzerine çalışacak olduğumuz derinliğe göre,10 veya 1000 mt ip sararız(bknz-şkl-11). ip sığ sularda ince 2 mm, derin sularda 3,5 - 4 mm. Ölçüsünü belirlediğimiz ipin bir ucuna fırdöndü (bknz-şkl-5) bağlayıp,bunuda şamandıraya bağlarız, ipin diğer ucunada ; çalışacağımız derinliğe göre 500 gr ile 10 kg arasında ağırlık (bknz-şkl-12-13) bağlarız. 2)= Yüzey paraketesini , yüzdürmek amacıyla kullanılan ,ufak tip ve pet şişeden şamandıralar. yüzeyde tutacağımız takımı kaç mt de tutacak isek, genelde misinayı ölçüp ,şamandıraya bir ucundan bağlayıp , üzerine sararız, diğer ucunada klipsli fırdöndü bağlarız.

6)= YARDIMCI MALZEMELER : Kakıç- (bknz-şkl-20) ,= Kepçe- ( bknz- şkl-19) ,= Projektör- (bknz-şkl-55) ,= Parmaksız eldiven- ( bknz-şkl-6) ,= Flaster- (bknz-şkl-7-Cool ,= Bıçak- (bknz-şkl-29) ,= Karga burnu- (bknz-şkl-23)

NOT: Bölüm-1 ve Bölüm-2 de, pareketede olması gerekenleri anlatmaya çalıştım. Bölüm- 3 de ise parekete malzemeleri, yapımı ve yemlerini anlatıyorum.
NOT: Yazılarımın bazı yerlerinde ufakda olsa alıntılar mevcuttur.


= LÜTFEN DENİZLERİMİZ VE İÇ SULARIMIZA PLASTİK TÜRÜ MADDELER ATMAYI, ATILANLARI TOPLAYIN =



Click this bar to view the original image of 619x600px.
* PARAKETE *
( bölüm-3)
* Dikkat amatör balık avcılığı sürkülerine göre parakate amatör balık avcılığı takımı sayılmamaktadır.
* Burada yorumu yapmıyoruz...

TİCARİ AVCILIKTA PARAKETE

= DENİZCİLİKTE 1, KURAL CAN GÜVENLİĞİ =

= PARAKETE MALZEMELERİ ve YAPIMI =

PARAKETE MALZEMELERİ : Bir paraketeyi meydana getirmek için, çok çeşitli malzemelere ihtiyaç vardır.bunları şöyle sıralıyabiliriz.

1)= PARAKATE SEPETİ - LEĞENİ -SANDIĞI ve LASTİĞİ = Yapacağımız paraketenin boy ve büyüklüğüne göre ölçüleri değişsede işlemi aynıdır. Sepet - leğen ve sandığın üst kenarına, iğneleri takacağımız lastiği (4cm x 4cm x 2 mt = tokyo lastiği) -- ( bknz-şkl-18 - 40 - 51) sıkıca monte ederiz.Lastiğin üzerine, bıçak ile belirli aralıklarda, çentikler açarız. bu çentiklere takımı yemlediğimizde ihtiyacımız var, iğneye yemi taktığımızda bu çentiklere geçirerek kösteklerin birbirine karışmasını ve aşağıya sarkmasını önleriz,(bknz-şkl-50 = iğnelri yemli düşünün). tabi bu çentik işlemi sadece leğende uygularız, yanaklı sepet ve sandıklarda gerek yok, çünkü yemlediğimiz iğneyi bu yanakların üstüne koyarız,( bknz - şkl -40 da yanaklı sepet).

2)= MİSİNA - ÖLÇÜ ve DÜĞÜM = En ufak boyutlu parakete yapsanız, köstek arası 3 kulaçtır, buda çok misinaya ihtiyacımız var demektir. Bu nedenle paraketede mutlaka çile misina ( bknz-şkl- 14) kullanırız. Çile misinada tercihlerimiz ise, yumuşak olması- düğüme oturması için, gam yapmaması, esnemesi ve kırıklarının düzelmesi, leğen ve sepete çeketiğimizde yatması lazımki tekrar attığımızda başımız ağrımasın.Son zamanlarda çile misina kalitelerinde ve çeşitlerinde çoğalma var,çile misinalar 1000 mt dir ve kg ile satılır, benim tercihim (asso-- bayer perlon). Çile misinamızı açarken şamandıra bidonunuza su doldurup, çilenin ortasına koyun(bknz-şkl-16) böylece çok rahat açıp, köstelerinizi bağlayabilirsiniz. ana beden misinamız çeşitli sebeblerle kopabilir, bu nedenle eklememiz gerekir ve yaptığımız düğümün açılmaması gerekir.şimdiye kadar birçok balıkcı arkadaşın kullandığı ve sorun yaşamadığı düğüm şudur (bknz-şkl- 57)... Şayet az iğneli parakete yapacak iseniz, köstekleriniz için 100mt lik paket misina(bknz-şkl-15) ile yapabilirsiniz, paket misinalar genelde sert olur, bu yüzden düğümü zor oturur, eğerki köstekleriniz çok ise ,çile misina tercih ediniz daha ekonomik olur. Kösteklerin ana bedene bağlanması önemlidir, düğümün kaymaması ve açılmaması gerek, size tavsiye edeceğim düğüm şudur ( bknz-şkl- 58 - 59 - 60 - 61 - 62 ).. Düğümleri yaparken en iyi dostumuz, kargaburnu ile tırnak makasıdır, köstek diplerindeki fazla misinayı, tam dipten kesiniz, yoksa takımı dökerken diğer misinalara takılarak karışmasına sebeb olur.. PARAKETE yapımında en önemli husus, ana beden ile köstek kalınlık uyumudur. Kimi yerlerdeki dip yapısından dolayı, farklı uygulamalar olsada, genelde yapılanları şöyle sıralayabiliriz.En kalından, inceye doğru; 300mm / 200mm # 200mm / 150mm # 150mm / 130mm # 150 / 120mm # 120mm / 100mm # 120mm / 0,90mm # 100mm / 80mm # 100mm / 0,70mm # 0,90mm / 0,70mm # 0,90mm / 0,60mm # 0,80mm / 0,60mm # 0,80mm / 0,50mm # 0,7mm / 0,50mm # 0,70mm / 0,40mm # 0,60mm / 0,40mm .. Görüdüğünüz ölçülere standart diyebiliriz. Dikkat ettiyseniz, ana beden ile köstek kalınlık farkını en az 0,20mm de tutuyoruzki, takım çekilirken köstekten takılma olursa, kösteğin kopararak ana bedeni kurtarmaktır.

3)= İĞNE = Parakete ile balığın yakalanmasını sağlayan malzeme olarak,uygun İĞNE seçimi, avcılığın başarılı olmasında en önemli etkendir. Sizlere tavsiyem, bir profosyonel balıkcının iğnesini istemeyin, çünkü onun en kıymetli malzemesidir. Parakete iğnesinin özelliği paslanmaz olmalıdır, çünkü bir paraketede 200 ile 500 iğne vede 2 - 3 takım olduğunu düşünürseniz, bunları tekrardan yenilemek çok masraflı ve zaman demektir. Türkiyede parakete iğnesinde fazla seçeneğimiz malesef yok,tek markanın 5 modeliyle takımlarımızı yapıyoruz, bunlarıda şöyle sıralıyabiliriz.
MUSTAT :
SERİ = 912 TD : Bu seri kalın ve etlidir, açılmaz ve kırılmaz, güçlü balıklar için terçih edilir. ( bknz-şkl-65) .
NO: 6 - 7 - 8 ; Trança,sinarit, akya,sarı kuyruk( kuzu - avcı), mercan,çütre, çipura gibi büyük balık için.
9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 nolar ise (küçük balık için).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SERİ = 2369 BD : Bu seri orta kalınlıktadır, tercih edilen seridir. ( bknz-şkl-22)
NO: 6 - 7 - 8 ; Girida ( lahos ) , akya , sarı kuyruk ( avcı, kuzu ), orfoz ( arap,rofoz), büyük mercan , sinarit, fener, mezgit, hani, morina, berlam, trança, kalkan, köpek balığı, lipsoz, levrek, gibi büyük balıklar için kullanırız.
Büyük balık için hazırlıyacağımız paraketelerde, köstek boylarını 1 kulaç yaparızki, yakalanan balık oyuğa girdiğinde ana beden dışarıda kalsın. İki köstek arasındaki mesafeyide 4 ile 6 kulaç yaparız.

NO: 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 ; Mercan, sargos, melanur, mırmır, çipura, dil, pisi, eşkina( taş balığı ), ıskaroz, kupes, izmarit, minekop, kırlangıç, mazak, iskorpit, gibi küçük balıklar için kullanırız.
Küçük ve orta boydaki balıklar için hazırlıyacağımız paraketelerde ise, köstek boylarını 1/2 kulaç ile 2, omuz başı mesafede yaparız. İki köstek arasındaki mesafe ise, küçüklerde enaz 3 ile 3,5 kulaçtır. Orta boyda ise enaz 3,5 ile 4,5 kulaçtır. orta boy olarak yeni yapyığım, no:11 iğne, köstekler 2, omuz başı, köstek arası 3,5 kulaç, bitmiş parakete, ( bknz-şkl-52) .
NOT = Büyük ve küçük balık için verilen ölçüler, 912TD ile 2315DT serilerindeki iğne noları içinde geçerlidir. Benim burada vermiş olduğum ölçüler tamamen klasik yapılanlardır. Bulunduğunuz yerdeki deniz dip yapısı ve balığın geçim dönemlerinde, ölçüler vede takımın kullanım yerlerinde değişimler olabilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SERİ = 2315 DT : Bu seri incedir, en çok tercih edilendir, çünkü iğne dibe takıldığında açılarak kurtarma imkanı sağlıyor, tabiki büyük balıktada açılma riski var, buradada ustalık size düşüyor. Bu seriyi bir çok markada bulmanız mümkün, tabiki kalite farklılıkları var. Bu serinin NO' larıda ve kullanım yerleri 912 TD - 2369 BD ile aynıdır. ( bknz - şkl -21).

SERİ = 2330 DT - 2335 : Bu seriler arkası halkalı , çapraz ve düz serileri büyük balıklar için kullanırız. NO: 4 -3 -2 - 1 - 0/ 1 - 0/ 2 - 0/ 3 - 0/4 - 0/ 5. 'lu igneleri Kılıç, orkinos, morina, lambuka, köpekbalığı, avı için yapılan paraketelerin iğnesidir .( bknz-şkl- 46 - 63 - 64 )
Büyük balık için hazırlanan yüzey paraketelerinde, köstek boyları 2,5 ile 4 kulaçtır. İki köstek arsındaki mesafe ise 18 ile 25 kulaç arasında yapılr. Dip paraketelerinde ise, köstek boyu 1 ile 2 kulaç, İki köstek arası mesafede 8 ile 12 kulaçtır. 2330 serisinin küçük boylarının paraketelerde kullanmayız, çapraz iğnelerin küçükleri çabuk açılırlar. Not :Kılıç paraketelerini yüzeyde tutabilmek için, 2 ile 3 köstekte bir ad pet şişe şamandıra ile askıya alınırlar, su üstünde gördüğünüz sıra ile giden şamadıralara dikkat edin ve kesip kopartmayın.


Şimdiye kadar 3 bölümde sizlere PROFOSYONELCE TİCARİ BALIKCILIĞIN gerkli evrakları , malzemeleri ve takımları hakkında en ince detaylarına kadar anlatmaya çalıştım, vermiş olduğum bilgilerde eksiklik veya yanlışlıklar olabilir, bunlarıda sizlerin yorum ve katkılarıyla düzeltirim. Benim şimdiye kadarki gözlemlerimde, amatör balıkcılıkla uğraşan bazı arkadaşlarda, profosyonelce avcılık yapmaya çalışmaları ve hatta bunu denemeleri, bu denemelerin başındada parakete ile avcılık geliyor. Denize atmış oldukları paraketeler yanlış yapıda ve attığınız yer yanlış olduğunda o takımın orada kalması kaçınılmaz oluyor, buda dip yapısını bozuyor, bizler daha sonra aynı yere gittiğimizde sizin bıraktığı takımlara yakalanarak, bizde takım bırakıyoruz. Benim tahminime göre sadece, GAZİPAŞA - ALANYA - SİDE arsındaki mesafede 1 milyon mt misina ve binlerce iğne bulunmaktadır. Burda acemi olan profosyonellerde var tabiki. Bu tip olaylar, deniz tabanında deformasyon ve hayalet avcılığınıda beraberinde getiyor. Şimdi bana şöyle diyebilirsiniz, parakete avcılığını niye bu kadar detaylı anlattın, 1, si yapacağınız işleri doğru zamanda ,doğru yerde yapmanız, 2, si vermiş olduğumuz emek - para - zaman vede kaybettiklerimizi gözönüne alarak, denizde PROFOSYONEL OLTA BALIKCISINA saygı göstermeniz. SAYGILARIMLA.

NOT : 4, bölümde yem çeşitlerini görebilirsiniz.
NOT : Yazılarımın bazı yelerinde ufakda olsa alıntılar mevcuttur.

= LÜTFEN DENİZLERİMİZ VE İÇ SULARIMIZA PLASTİK TÜRÜ MADDELER ATMAYI, ATILANLARI TOPLAYIN =

RASTGELSİN








--------------------------------------------------------------


PARAKETE *
(bölüm-4)
* Dikkat amatör balık avcılığı sirkülerine göre parakete amatör balık * Burada yorumu yapmıyoruz.

TİCARİ BALIKCILIKTA PARAKETE

= DENİZCİLİKTE 1, KURSARAL CAN GÜVENLİĞİ =

= PARAKETEDE KULLANILAN YEMLER =
.
Bir paraketenin başarılı av yapabilmesi için doğru yemi kullanmak çok önemlidir, imkanlarınızı zorlayarak buluduğunuz yörenin yemlik balıklarını tercih edinizki, avını gerçekleştireceğiniz balıklar yemi almakta tereddüt etmesin. Paraketeyi canlı yemleme imkanımız çok zor, bu nedenle ölmüş balık kullanmak zorundayız, 1.tercihimiz yemin taze olmasıdır, taze yeme hiç bir balık yok demez. Parakete ile avcılığın en büyük masrafını yemler tutar, tahminen 4/3 gibi, heleki ağ ile av yasağı ile sert kış şartlarında yemlerin az çıkması ile fiatının ikiye hatta üçe katladığını düşünürsek, zahmatinin yanında birde maliyet.? Paraketede yemleme 3 şekilde olur, 1. bütün yem, 2. lokma yem, 3.fileto yem. Türk karasularında bulunan yemlik balık çeşitlerini şöyle sıralıyabiliriz.

SARDALYA = Hemen hemen tüm denizlerimizde bulnan sardalya, yağlı ve kokusu nedeniyle parakete ile avcılığın 1 numaralı yemidir. (bknz-şkl-30) . Sardalyayı 3 şekildede yem olarak kullanırız, 1. bütün olarak kullanırken, dip paraketeleri için, balığın kuyruklarını keserek aşağı inerken dönmesini engellerizki, takıma gam yapmasın diye,( su üstü için kuyruk kesmeyiz) pullarını almayınızki ,paraketeye takıp atana kadarki geçen zamanda derisi pörsüyüp rengi solmasın, şayet aldığınız yemi uzun sürede tüketecek iseniz, mutlaka bir kova yada yem saklama kabı ( bknz-şkl-53-54) içine kalın tuz ile kaplayarak sıra ile diziniz ve sakın suyunu dökmeyiniz, eğer imkanınız var ise dipfriz veya buzdolabına koyarsanız ilk günkü canlılığında kalacaktır, aynı işlemleri lokma yem içinde uyguluyabilirsiniz. Sardalyayı fileto yapmak için ,ilk önce pullarını iyice alınız, daha sonra sağ solundan, kuyruktan kafaya doğru keserek, 2ad filetoyu alırız (bknz-şkl-32) . Elde ettiğimiz filetoyu hemen kullansak dahi haften tuzlamakta fayda var, yemin kendini sıkarak taktığımız yemin iğneden düşmesini engellemiş oluruz. Şayet filetoyu uzun sürede kullanacaksak, filetoları tuzlayayrak üst üste koyup (bknz-şkl-31) saklama kabında dipfriz veya buzdolabında muhafaza ediniz. Balık cinsi yemlerin tamamında aynı işlemleri uyguluyabilirsiniz.
KOLYOS=(bknz-şkl-37) # İSTAVRİT=(bknz-şkl-35) # İZMARİT=(BKNZ-ŞKL-36) # KEFAL(bknz-şkl-56) # YAZILI ORKİNOS ufağı(BKNZ-ŞKL-45) # HAMSİ(BKNZ-ŞKL-44) # KUPES ve bunlar gibi yörenizde bulunan yemlik balıkları kullanabilirsiniz.

AHTAPOT= Ak yemlerden olan ahtapotu hazırlamak, ustalık ve beceri ister. Ahtapotun ilk önce derisini çıkartmamız lazım, burdaki en önemli husus deri sıyrılırken, et ile deri arasındaki zarı almaktadır ,işte ustalık ve beceri burda, ne hikmetsebu zar kaldığında balıklar yemiyorlar. Ak yemlerin özelliklerinden biriside fosforlu olmarıdır, mümkünse tuzlamadan vede taze olarak kullanınızki, fosforun etkisiyle avınızdan daha fazla verim alınız. Bu işlemlerin tamamını diğer ak yemlerdede uygularız.
KALAMAR=(bknz-şkl--34) # SÜBYE( bknz-şkl-3Cool # KARİDES ve türleri

Paraketenin yemlenmesi , ustalık ve sabır isteyen bir uğraştır. Hazırladığımız paraketeleri yemlerken, sepet veya leğendeki misinaların üzerine, tekerlek lastiği yanağını
(bknz-şkl-49) koyarızki, iğneye yem takmak için çektiğimizde fazla gelmesini engellesin, yanaklı sepetlerde yemleme işlemi (bknz-şkl-66) daha kolaydır, leğnde ise işimizi kolaylaştıran ise , 2. bölümde değinmiştik lastiğim üzerinde açtığımız çentiklerdir. Takımı yemleyipde, dökme aşamasında misinaların üzerine çakıl taşları (bknz-şkl-4Cool koyarak, misinanızı karışmadan dökebilirsiniz.


NOT: Yazılarımın bazı yelerinde ufakda olsa alıntılar mevcuttur.

= LÜTFEN DENİZLERİMİZ VE İÇ SULARIMIZA PLASTİK TÜRÜ MADDELER ATMAYI, ATILANLARI TOPLAYIN =

RASTGELSİN



3 yorum :

  1. konunun tamamı kendi tecrübe ve görüşlerimi yazmakdadır, faydalı olmak dileğiyle rastgele.

    YanıtlaSil
  2. eyvallah birader çoğunluğunda hemfikiriz.

    YanıtlaSil
  3. Karadeniz de bu paragat olayını yapmak istiyorum zaten kendi isletmemde var fakat hazir yapılmış paragat takımını nerden alabilirim

    YanıtlaSil

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.

 photo gezenoltabalk_zps6mclks9e.gif
Gezen Olta Balık © 2013 Supported by Best Blogger Templates and Premium Blog Templates - Web Design