KÜLAH BALIĞI
KÜLAH BALIĞI



"Külah balığı" Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinde ve Türk mutfağında yeni bir tür oldu.
3 Kasım - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyeleri, anavatanı Hint Denizi ve Kızıldeniz olan "Külah balığı"nın Akdeniz'e Kızıldeniz'de yaşayan "Külah balığı"nın kendisine yeni yerleşim yeri olarak Türkiye kıyılarını seçmesinin nedeninin, küresel ısınma ve denizlerdeki tuzlanma olduğu bildirildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğretim görevlileri Hayri Gülyavuz ve Türker Bodur ile Antalya Körfezi'nde yaptığı dalışları sırasında, literatürde Fustilaia commersonii olarak geçen, yaşadığı denizlere kıyısı bulunan ülkelerde ise "Cornet Fish" adıyla bilinen bir balık buldular. Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'de görülen bu türün yaklaşık 10-13 santimetrelik küçük bir ferdinin Antalya Körfezi'nde bulunması üzerine, bu balık türünü araştırmak üzere Dekan Prof Dr. Ramazan İkiz başkanlığında araştırma grubu oluşturuldu. Balığa, Türkçe "Külah balığı" ismini veren araştırma grubu üyeleri, çalışmalarını sürdürdü. Prof. Dr. İkiz'in başkanlığındaki ekip, yaz mevsimi süresince yaptıkları dalışlar sırasında, bu türe ait yeni fertler buldular. Bir balıkçının da yaklaşık 70 santimetre boyunda bir "Külah balığı" yakalaması ile bu türün kendisine yeni yerleşim yeri olarak Türkiye'yi seçtiği ve hızlı şekilde yayıldığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nce yapılan araştırmalarla ilgili raporlar ve kayıtların uluslararası Journal of Fish Biology isimli dergide yayınlanmasından sonra, Külah balığı, Akdeniz'de yaşayan balık türleri arasında literatürdeki yerini alacak. KÜLAH BALIĞI'NIN ÖZELLİKLERİ Kuyruğunun ucunda bir uzantısı bulunan, sırt ve anüs yüzgeçleri birbirine tam simetrik olan "Külah balığı", tüp şeklinde ve vücudunun yaklaşık 3'de ikisi kadar uzun bir başa sahip. Bir leylek gagası gibi uzun olan bu başın ucunda küçük bir ağızı bulunan "Külah balığı" vatanı olan Hint Okyanusu ve Kızıldeniz çevresinde yiyecek olarak da tüketiliyor. Tuzlaması ve konservesi yapılabilen Külah balığı yakalandığı ülkelerde kilogramı yaklaşık 4 milyon liradan satılıyor
Bilgehan Sarp
NOT: BİLGİLER ÇEŞİTLİ SİTELERDEN ALINTIDIR, HEPSİNİN EMEĞİNE TEŞEKKÜRLER



"Külah balığı" Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinde ve Türk mutfağında yeni bir tür oldu.
3 Kasım - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyeleri, anavatanı Hint Denizi ve Kızıldeniz olan "Külah balığı"nın Akdeniz'e Kızıldeniz'de yaşayan "Külah balığı"nın kendisine yeni yerleşim yeri olarak Türkiye kıyılarını seçmesinin nedeninin, küresel ısınma ve denizlerdeki tuzlanma olduğu bildirildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğretim görevlileri Hayri Gülyavuz ve Türker Bodur ile Antalya Körfezi'nde yaptığı dalışları sırasında, literatürde Fustilaia commersonii olarak geçen, yaşadığı denizlere kıyısı bulunan ülkelerde ise "Cornet Fish" adıyla bilinen bir balık buldular. Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'de görülen bu türün yaklaşık 10-13 santimetrelik küçük bir ferdinin Antalya Körfezi'nde bulunması üzerine, bu balık türünü araştırmak üzere Dekan Prof Dr. Ramazan İkiz başkanlığında araştırma grubu oluşturuldu. Balığa, Türkçe "Külah balığı" ismini veren araştırma grubu üyeleri, çalışmalarını sürdürdü. Prof. Dr. İkiz'in başkanlığındaki ekip, yaz mevsimi süresince yaptıkları dalışlar sırasında, bu türe ait yeni fertler buldular. Bir balıkçının da yaklaşık 70 santimetre boyunda bir "Külah balığı" yakalaması ile bu türün kendisine yeni yerleşim yeri olarak Türkiye'yi seçtiği ve hızlı şekilde yayıldığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nce yapılan araştırmalarla ilgili raporlar ve kayıtların uluslararası Journal of Fish Biology isimli dergide yayınlanmasından sonra, Külah balığı, Akdeniz'de yaşayan balık türleri arasında literatürdeki yerini alacak. KÜLAH BALIĞI'NIN ÖZELLİKLERİ Kuyruğunun ucunda bir uzantısı bulunan, sırt ve anüs yüzgeçleri birbirine tam simetrik olan "Külah balığı", tüp şeklinde ve vücudunun yaklaşık 3'de ikisi kadar uzun bir başa sahip. Bir leylek gagası gibi uzun olan bu başın ucunda küçük bir ağızı bulunan "Külah balığı" vatanı olan Hint Okyanusu ve Kızıldeniz çevresinde yiyecek olarak da tüketiliyor. Tuzlaması ve konservesi yapılabilen Külah balığı yakalandığı ülkelerde kilogramı yaklaşık 4 milyon liradan satılıyor
Bilgehan Sarp
NOT: BİLGİLER ÇEŞİTLİ SİTELERDEN ALINTIDIR, HEPSİNİN EMEĞİNE TEŞEKKÜRLER
İğnesinden bahsediliyor fakat zehirli veya zehirsiz şeklinde hiçbir yerde bilgi yok
YanıtlaSil