23 Aralık 2012 Pazar

Kıbrıs oltas

Kıbrıs oltas







Özellikle akdeniz ve Ege bölgesinde kefal avı için kullanılır.Yaklaşık 50-60 cm lik beden üzerine 5,6 cm aralıklarla 2,3 cm uzunluktaki kösteklere iğneler takılır. Bedenin bir ucu mantara bağlanır, diğer uç'a fırdöndü bağlanarak oltaya bağlanır.
Ekmek avuç içi büyüklüğünde koparılarak kabuğu dışta kalacak şekilde göze batmayacak renkte seçilen mantarın üzerine sarılır, ekmeğin üzerinede iğneli misina sarılarak  misinayla düğüm atılıp suya bırakılır. Ekmeğin üzerine iğneleri takarken dikkatli olun elinize batabilir. 
Taze ekmek kullanın bayat ekmek bir iki balık vuruşunda hemen dağılır. Ayrıca suya bıraktıktan sonra sabırsızlık yapıp hemen çekmeyin, ekmek suda balıklar yiyip bitirene kadar kalsın

 
Kıbrıs oltası ile avlanırken, rüzgar kıyıdan açığa doğru esiyorsa problem olmaz ancak rüzgar denizden karaya doğru yada sağa sola doğru esiyorsa yeminiz kıyıya doğru gelir.
Yemin  kıyıya gelmesinin önlemek için mantarın önüne 30-40 gr ağırlığında içi delikli kurşun takın. Kurşun dibe otururken, mantarın üzerine sarılı yeminiz suyun yüzeyinde kalır. (kurşun dipe inerken mantarda su yüzeyine çıkacağı için  su derinliği hiç fark etmez)
Ara sıra misinayı çok az miktar boşaltıp yada sararak yemin yer değiştirmesini sağlayabilirsiniz.

0 yorum :

Yorum Gönder

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.

 photo gezenoltabalk_zps6mclks9e.gif
Gezen Olta Balık © 2013 Supported by Best Blogger Templates and Premium Blog Templates - Web Design