24 Aralık 2012 Pazartesi

YENGEÇ

 
YENGEÇ

yengeç denilen yem türü, özellikle kırıntı balığın bol olduğu aylarda ve yörelerde , biz balıkçıların vazgeçemediği bir yem türüdür....Başda çupra olmak üzere, hemen hemen her türlü balığın alınabildiği yem türüdür.


Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yengeçin boyutu ve yengeçin iğnede canlı kalabilme süresinin mümkün olduğunca uzun kalmasınını sağlanabilmesidir...

Yengeç boyutu kesinlikle baş parmağımızın tırnak büyüklüğünü geçmemesi gerekmektedir.Çok daha küçükleri ''sirke'' olarak adlandırılır ve balığın bunu çok kolay alabildiğinden tercih edilmemesi gerekmekte olduğu kanaatindeyim.Baş parmağınızın tırnağı büyüklüğünden daha daha iri olanların da balık alma olasılığı azalmakta olduğu da unutulmamalıdır...En ideal form/ebat başparmağının tırnağı boyutudur.

Gelelim kullanılacak olan iğne boyutuna.Benim denediğim ve büyüklerimden öğrendiğim ''yengeçin iğneye takıldıktan '' sonra canlı kalmasının sağlanmasıdır.İşte bunun için tercih edilecek olan sert/kalın iğne olmamalıdır.
Benim bu konudaki tercihim mustad serisi 496/01 numara kısa saplı, çelik döğme iğnedir...Bu iğne iğne hem sağlam, hem de ince olduğundan yengeci uzun süre canlı kalmasını sağlamaktadır.

Ve, yengecin iğneye takılması olayına gelince..Bir sürü ortamda yengeç ile ilgili yazılar okudum.Kimi diyor yok efendim kollarını mutlaka kırın öyle takın, kimi de diyor yok efendim üst kabuğunu kaldırın, ikiye bölün vs vs vs...Ben bunların hiç birini umursamadan her zaman kendi bildiğimi yapmışımdır...Çünkü, balık doğal ortamında avlanır iken ; hiç bir zaman her zaman yediği ve tanıdığı yengeçi, yine doğal ortamda kolları kopuk, üst kabuğu kaldırılmış, ortadan ikiye bölünmüş olarak denk geleceğini tahmin etmem.

Yengeç i 496/01 e takar iken, iki şeklide takabilirsiniz...Biri alttan olmak şartıyla arka ayakların başladığı yani kasık diye tabir edeceğimiz bir bölgeden girip, on kollarının birinin koltuk altından altından çıkabilirsinin.Yalnız çapraz olacak.Yani sağ dan girip sol dan çıkılacak.Yalnız iğnenin ucu ve çentiği mutlaka çıt diye dışarıya çıkacaktır.Diğer yol ise yencecin altında olmak şartıyla tam arkasının ortasından girip (anüs), ağız içinden çıkılmasının sağlanmasıdır...Her iki şekilde de takıldığın yengeç ölmüyor ve kıpır kıpır kalıyor....

  Yengeç'in İğneye takılması ile ilgili Video paylaşımı için aşağıdaki linke tıklayınız....

1 yorum :

  1. Hocam ben yengecın alt kısmına ıgnemı paralel sol bacaklarını kapsıcak sekılde ıple sarıyorum.... Sag bacaklar serbest kaldıgı ıcın oldugu yerde hareket edıyo cok uzun suerede canlı kalıyo. Bılgınıze

    YanıtlaSil

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.

 photo gezenoltabalk_zps6mclks9e.gif
Gezen Olta Balık © 2013 Supported by Best Blogger Templates and Premium Blog Templates - Web Design