24 Aralık 2012 Pazartesi

SÜRÜTME TEKNİĞİ


SÜRÜTME  TEKNİĞİ

Olta balıkçılığında, çekim hızları ve su sıcaklığının av verimine etkisi:   

   
 
Olta balıkçılığında, sürütme tekniği, çekim hızları ve su sıcaklığının av verimine etkisi.
 Teknik; Doğal ve yapay yemli iki çeşit avlanma metodu uygulanır. Doğal yemle sürütme tekniği, av ve avlanma konumuna göre, geleneksel uzun olta takımı kullanıldığı gibi, yine aynı metot için ayrıca çağdaş malzemeleri de kullanarak  farklı takım düzenekleri oluşturulur. Yapay yem uygulamaları da yukarıda belirttiğimiz esaslar dahilinde gerçekleştirilir.


 İyi bir balık avı için avı yapılacak hedef türün doğal ortamındaki yaşam özelliklerini iyi tanımak ve bilmek gerekir. Buna göre ne gibi şartlarda ve durumlarda, hangi sularda (Bölge/Derinlik) var olabileceğini tahmin ederiz. Hazırladığımız takımları da bulunabileceği sulara (derinlik ve bölge) indirip merasında gezdirerek verimli bir av yapabiliriz.Av şartları ve takımlar, mevsimler, meteorolojik etki, su ısısı, gün içinde avlanmaya (beslenmeye) çıktıkları zaman dilimi...vs. gibi birçok veri ve bunların açılımları göz önüne alınarak yapılır.
 Bir takım sırasıyla, (doğal veya yapay yem-iğne veya iğneler), çelik tel (av türüne göre var veya yok), ana beden, olta ipi, fırdöndüler ve  kıstırmalardan meydana getirilir. Takım oluşturmakta ilk temel ilke ince bir takım düzeneğine sahip olmaktır. İnce takım, bir takım düzeneğinin hedef türü avlayabilecek  en küçük değerler kullanılarak, o takımı oluşturma yeteneği ve sanatıdır. Buradaki asıl amaç, oluşturulan avcı takımın vereceği görüntünün avı ürkütmeyecek boyutlarda olmasıdır. Yoksa avı ağırlığı kadar, vinç gibi çekecek düzenek değerleri değildir. Dikkat edilmesi gereken ikinci husus kıstırmaların veya  diğer yardımcı araçların avcı takımdan (uç kısımdaki yem ve iğneden) uzaklığı (bu konuyu görüntü faktöründe anlatmıştım), beden uzunluğu kıstırma ve yardımcı araçların su içinde yapacağı etki göz önüne alınarak mesafe aralıkları oluşturulmalıdır. 
 Çekim (sürütme) hızı; Uygulanacak takım ve avlanılacak türe göre suların akış hızı göz önüne alınarak takımların su içinde yaptığı hız olarak ifade edilir. Tekne hızı olarak ifade edilmez.
 Sığ sularda 1 ila 3 knot (1 knot=1 deniz mili=1852 mt.), derin sularda 3 ila 5 knot arası en ideal hız değerleridir.
 Av hızları; Türlerin boyları (cüsse/hidro dinamik yapı), su/vücut ısısı ve sudaki oksijen miktarı ile doğru orantılıdır. Aşağıdaki veriler yetişkin türler için ortalama değerlerdir.
                                
                                              Km./Saat
 Kılıçbalığı                               96
Orkinoz  (Büyük)                    70
Orkinoz  (Küçük)                    50
Akya/Çıplak                            40
Sarıkuyruk/AVCI                    50
Torik                                      50
Uskumru                                11

 Bulundukları su sıcaklığı:
                                        En düşük       Ortalama        En yüksek    (Celsius)

Kılıçbalığı                        10               15,5  / 23,9           26,6
Orkinos                            10               15,5  / 22,2           27,7     
Orkinos (yazılı)               10               12,7  / 18,3           21+
Sarıkuyruk/AVCI            12,7            18     / 23,8           26,6+
Akya                                12,7            18    /  23,8           26,6+
Torik                                12,7            18   /   23,8           26,6+
Lüfer/Kofana+                 10               18,8 /  22,2           28,9
Uskumru                          18,3            20   /   24,4           31


Isı ve Termoklin: Yüzey, dip ve ara yüzey (termoklin) olarak üç gruba ayrılır.Yüzey sularının sıcaklık değerleri meteorolojik ve mevsimsel şartlara göre değişim gösterir. Dip sularının sıcaklık değeri yüzey suları kadar fazla değişkenlik göstermez ve soğuk olur. Ara yüzey dediğimiz Termoklin; bu iki farklı sıcaklık değerine sahip suyun arasında yer alan, sıcaklık farklılığı fazla değişken olmayan bir ara yüzeydir. Marmara denizindeki değeri yaklaşık 14,2 Celsius derecedir.Yem balıkları grubu  mevsimsel şartlara göre termoklin denilen bu ara yüzeyin üstünde veya içinde barınırlar. Arayacağımız büyük avlar ise yem balıklarının yakınında olurlar. Şiddetli soğuk su akıntıları bazen bu ara yüzey içine nüfuz edip burada korunan canlı türlerinin sudaki ani sıcaklık değişimi sonucu baygınlık veya ölümlerine sebep olur. Ani soğuma sebebiyle etkilenen balıklar toplu olarak yüzeye çıkar. Bu olayı ”Balığın kulağına kar suyu kaçtı” deyimiyle ifade ederiz. İstanbul Boğazı’nda bu gibi doğal olaylar, balık nüfusunun azalması ile birlikte  artık hatıralarda nostaljik bir anı olarak kaldı.
  Rastgele,
 Nasuhi Albulak
 28 10 2003
nasuhi kaptana değerli bilgilerinden dolayı teşekkürler.

0 yorum :

Yorum Gönder

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.

 photo gezenoltabalk_zps6mclks9e.gif
Gezen Olta Balık © 2013 Supported by Best Blogger Templates and Premium Blog Templates - Web Design