26 Ocak 2013 Cumartesi

BALIK BULUCU KULLANIM BİLGİLERİ


BALIK BULUCU KULLANIM BİLGİLERİ

Sonarlar üç parçadan oluşurlar;                               



1.Verici(Transmitter),
2.Çevirici/Ayna(Transducer),
3.Alıcı(Receiver) ve Ekran/Görüntü (Display)







Verici:Vericiden çıkan elektro manyetik dalgalar çeviricide ses dalgalarına dönüşerek su içine gönderilir.Gönderilen bu ses dalgaları su içindeki bir nesneye çarptıklarında geri sekerek yankı meydana getirirler.Geri gelen ses dalgaları yine çevirici/ayna vasıtasıyla elektrik dalgalarına çevrildikten sonra,alıcının gücü bunu görüntü olarak ekrana yansıtır.Ses dalgalarının hızı su içinde yaklaşık olarak saniyede 1463 mt.olup,gönderilen ses dalgaları ile algılanan yansıma arasındaki zaman aşımında mesafe ve nesnenin büyüklüğü tesbit edilebilinir.Bu işlem saniyede birçok kere tekrar edilir.

Sonar/Balık Bulucu’larda Frekans aralığı genelde 50 khz. (kilohertz) ile 200 khz.arasındadır.Ses dalgaları spectrumunda bu frekans aralığındaki sesleri insanlar ve balıklar duyamaz. Bu konuda bir çok yanılgı vardır,halen bazı sonar kullanıcıları,balıkları ürkütüyor diye av sırasında sonarlarını kapatırlar.

Teknik olarak;
1-Verici nın gücü;Derin sularda yansımanın oluşabilmesi veya kötü su koşullarında çalışabilmesi ile orantılıdır.Hatta su içindeki canlı/cansız nesneleri detaylı olarak tesbit edebilirsiniz.
2-Çevirici/Ayna nın gücü;Sadece vericiden gelen yüksek güce dayanmak olmayıp,gelen elektromanyetik gücü çok az bir kayıpla ses enerjisine dönüşmesini sağlamak,çok derin sularda zayıf ekoların ve küçük canlıların algılanması vede detaylı tesbit edilmesi demektir.
3-Alıcının gücü:Yüksek güçle uzağa giden ve zayıf olarak geri dönen sinyalleri güçlendirmek, sinyallerin geniş alanda çalışmasını sağlamak ve birbirine çok yakın hedeflerin ekran üzerinde kolay ayırt edilebilmesini sağlamaktır.
4-Ekran gücü;Çözünürlülüğün yüksekliği(vertical pixel) ve iyi kontrast su altındaki algılanan bütün detayları net ve çabuk görme ile orantılıdır.

Frekans/Titreşim sayısı(Frequency):
Sonar/Balık bulucularda frekans aralığı önemli bir etkendir,bu etken avlanma konumuna ve av türüne göre doğru frekans aralığında yapılması gerekir. Su altındaki nesnelerin elektronik cihazlar tarafından doğru ve kesin saptanması o cihazın frekansı ile doğru orantılıdır ve doğru seçilmiş bir frekans aralığı ile su altında istediğimiz görüntüyü elde edip yorumlayabiliriz.Piyasadaki kolay kullanımlı sonarlar(denizaltı dedektörü)genelde 50 ve 200 khz.olarak kullanıcıya sunulmuştur.

Tatlı su ve tuzlu su uygulamalarında daha çok 200 khz.frekans modu seçilir,bu seçim sığ sularda ve hızlı sürütme tekniğinde kullanılır.Su altındaki detaylı görüntüyü bu frekans modunda alabiliriz.Yükselen frekans değerlerinde hedef tanım yeteneğide o kadar fazladır ve iki balık arasındaki kütlesel büyüklüğün
ayırımınıda yaparak ekrana yansıtır.

Bazı uygulamalarda 50 khz.frekans en iyi seçimdir.Suyun doğal yapısı(Deniz suyunun yoğunluğu,tuzluluk ve mineral oranı,mikro organizmalar ....vs.) ses dalgalarını uzun mesafede etkisiz hale getirir.Alçak frekans yüksek frekans seçiminden çok daha fazla derinliğe elektro manyetik ses dalgalarını ulaştırma yeteneğine sahip olduğu için genellikle denizlerde derinsu için seçilir.Çevirici/ayna nın düşük frekans aralığında çalışması yüksek frekans aralığından daha geniş bir tarama açısına sahip olarak avı daha geniş bir alanda izleyebilme yeteneğinin oluşmasıdır.

12 voltluk akım beslemesini de, bilgisayarların güç kaynaklarında bulunan akülerden faydalanabilirsiniz


Fish-I.D.™ açık olucak ,bu takdirde 4 çeşitli büyüklükdeki balık sembollerini görmesinizi sağlar(birçok cihazda sembol sayısı 3 dür.)
Fish Alarm ın açık olması dahilinde,sonar balık sinyali gelince bunu sesli olarak sizi uyarır.

FishTrack™ seçeneğini kapatırsanız (off) , bu balık sembollerin bulunduğu deriniliği verir,yani ekranda gördüğünüz balığın yüzeyden kaç metre derinlikte bulunduğu rakam ve sembolle verir.

FasTrack™ eş zamanlı olarak çalışan bu sinyaller analog olarak ekranda görüntülenmesidir.Bu sinyaller ekranda yatay kavisler olarak görünür,her kavis bir balığı sembolize eder,birçok balıkçı arkadaş bu ayarda avlanmayı sever , çünkü balığın izlediği yolu kavisin başlama ve bitiş çizgilerine göre takip etmek mümkündür.

Zoom-Pan ,zannedersem sizin sorununuz burada yatıyor,zom menüsünden aşağı yukarı butonları ile derinliği 150 metreye getirin,bunun anlamı şudur,deniz yüzeyinden 150 metre derinliğe kadar olan kısma sinyal gönderilmesidir.Şayet gene olmuyor ise zom ayarını otomatiğe alın.Bu durumda da 0,3 metreden 180 metreye kadar taramaları kendisi yapacaktır.

ASP – (Advanced Signal Processing ) ayarında da sorun olabilir.ASP sinyal yakalama hassasiyetini ve istenmeyen gürültülerden oluşacak görüntüleri otomatik olarak filtre etmenizi sağlar.Yani MOTOR turbulansından oluşacak hava kabarcıklarından denizde bulunan plaktonlara kadar birçok şeyi filtre eder,yani ekrana yansıtmaz.60 knotluk bir hızda bile tertemiz bir ekranınız olur böylece.

SCC - ise yukarıda bahsettiğim filtreleme olayını 0 yüzey noktasında yapar.

Bu menü ayarlarından başka fabrika otomatik ayarları da mevcuttur.Bu ayarlar cihaz modellerinde farklılık gösterir.





BALIK BULCU ; RADAR : Artık balıkcılıkta olmazsa olmaz hale gelen balık bulucular, özellikle paraketecilerin gözleri, vazgeçilmez aleti. Radarların çok değişik marka, model ve farklı özellikleri var ,sizin terçihiniz ise bölgenizdeki dip yapısına göre bir model seçmenizdir.tavsiyem 400 - 500 mt derinliği net göstereni. Radarın bize yararı takımı, denize indirirken , derinlik kaç mt , dip :taş,kum,ot,byk kaya gibi taban yapısını görme ve ani derinlik değişiminde nereye doğru gitmemiz yönünde fikir verir. anlaşılacagı gibi bize balığı göstermesinden ziyade,takımı denize indirirken dipteki gözümüz.eski balıkcılar deneme yanılma yoluyla ve kerterizler alarak yapıyorlardı. teknolojiyi kullanmak gerekli ?..


SU ÜSTÜ RADARI : Cihaz bize 2 yerde çok yardımcı olur. 1:kılıç ve orkinos paraketeleri 10 - 15 km uzunluğunda olduğundan, takım koptuğunda flamalı şamandıradaki radar reflektörü sayesinde yerini buluruz, yada takımın üzerine doğru seyir yapan gemiyi görerek uyarırız. 2: sisli havalarda yol almamıza yardım eder.



N
OT :  Radar teknik kullanım bilgileri izmirden EROL beyden alıntıdır.

5 yorum :

  1. KOMBI balik buluculari da cok önemli (YER-YÖN + SU HAREKETLERI) Sis veya karanlik bastiginda, kiyiya yönlenmede cok yararlidir.

    YanıtlaSil
  2. Erol Beyin iletişim bilgilerini mailime atabilirseniz sevinirim. Kendisine danışmam gereken bazı konular var. erkantez@gmail.com

    YanıtlaSil
  3. Balik buyuklugunu Nasil anlariz 3 cesit buyukluk gosteriyor

    YanıtlaSil
  4. Yurtdışından getirilen Furuno 1971 var. Bu cihazı taktığımızda kullanabilir miyiz yoksa açılması için şifre v.s.. ister mi? Güncellemelerini yükleyebilir miyiz?

    YanıtlaSil

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.

 photo gezenoltabalk_zps6mclks9e.gif
Gezen Olta Balık © 2013 Supported by Best Blogger Templates and Premium Blog Templates - Web Design