Balık Bulucumuzla Sert Zemin ve TAŞ'mı Nasıl Anlarız
Gelişen günümüz teknolojisinde balık bulucular (sonar) yaptıkları vazife ile , balıkçıların elinde çok güçlü bir silah haline gelmiş durumdalar. Bilindiği gibi sonarlar daha çok balığın kendisini bulmaktan ziyade ,hedeflediğimiz balığın bulunma ihtimalinin yüksek olduğu zeminlerin tayininde kullanılır. Ve bu hususta da dip balığı avcılarının en çok bulmayı arzuladığı zemin sert,kayalık zeminlerdir. Peki zeminin sert,kayalık olup olmadığını ekranımıza bakarak nasıl anlarız ?
Öyle tahmin ediyorum ki bir çok balıkçı bunu zaten biliyor ve de başarıyla kullanıyordur , fakat zannedersem içimizde konuya tam olarak hakim olmayanlarımız vardır ve bu yazdıklarım bir nebze olsun onlara yardımcı olacaktır. Unutmayalım ki zemin tayininde mantık sinyal gücüne dayanır. Sinyal derken aynanın teknemizin altından derinlere doğru gönderdiği sinyallerden bahsediyorum. Kural da şu şekildedir zemin ne kadar sert olursa , ona çarpıp yüzeye doğru dönen yansıması da o kadar güçlü olacaktır.
Zemin tayininde (benim bildiğim) iki yöntem kullanılır.
Ekranda bize zeminin durumunu gösteren çizgiler ne kadar koyu olursa bu zemin o kadar sert anlamına geliyor. Eğer cihazımız siyah beyaz ise sert zeminler koyu gri ve siyaha doğru çalacaktır.Eğer renkli bir ekran kullanıyorsak zemin sertleştikçe kırmızı tonlar koyulaşacak ve de kalınlaşacaktır. Bu yöntem en basit yöntemdir fakat ne yazık ki her zaman doğru sonuç vermez.
Bunu yapabilmek için sonarımızın ayarları denk olmalıdır. İlk evvela gain ayarımızı yeterince açık olmalı ki sinyal hedeflediğimiz derinliklere ulaşabilsin. İkincisi de range (derinlik aralığı) ayarımız denk olmalı. şöyle ki 30 mt'lerde seyrederken range 25 mt olursa ,haliyle bir şey göremeyiz. Bu derinliklerde range 60-70 olmalı ki sonuç alalım. Bunu garantiye almak için Gain manuel , range de Auto yaparsak sanırım problem olmaz. Eklediğim resim çıkmıyor galiba.
Okuduğunuz için teşekkürler,
Tuncer Yılmaz
1974 İzmir
Born for angling , but compelled to working.
http://www.balikcilar.net/balik-bulucumuzla-sert-zemini-nasil-anlariz-29157.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu konu ve genel cihaz hakkında ki yazılanlardan bir kaç kesit:
Cihazlar hususunda herkezin fikir beyanlarını saygıyla karşılıyorum fakat gözden kaçan bazı önemli hususlar vardırki cihazların versiyonlarından tutunda ekolojik bazı değişimleri aşamaz yada yeni versiyon katılımlarıyla aşabilir...Yani şöyleki ;cihazların markalarından yada yeni versiyon numaralarından daha önemlisi cihazların suyun içersindeki değişken etkenleri aşabilen fonksiyonlardır....Örneğin ;deniz suyunun derinleştiği zamanlarda yada kışın suyun soğuyup sertleştiği zamanlarda devreye cihazın gücü ( watt ) olarak ve açı olarak ( beam weath ).....Mesela ,kıyı sularda 20 kulaca kadar (35 mt ) gücü düşük açısı yüksek cihazlar suyun sıcak olduğu zamanlarda daha verimli olurlar örneğin 500 watt 12-15 derece (beam weat) 200 khz 35 (beam weat) 50 khz....Echo sounder şu kural vardır güç düştükçe açı çoğalır-güç yükseldikçe açı azalır,nedeni ise derin sulara çıktıkça hem zeminin sağlıklı görüntüsü hemde cihazdan çıkan gücün daha derine gitmesi ve derinleştikçe aynı açıyla daha randımanla balıkları görmesidir.....Derin sularda (20 kulaç-35 kulaç) 1000 watt- 9-12 derece açılı cihazlar,(35-50 kulaç ) 2000 watt 8-10 derece açılı cihazlar daha uygundur....Deniz suyu içerisindeki aksiyonları zamanla çözüp daha randıman alabilirsiniz......Deniz içerisindeki aksiyonlar derken ; akıntı,kanal suyu,planton,yemler,deniz suyunun sıcaklığı,havanın rüzgarlı oluşu,pervane ve diğer teknelerin gürültüsü ve tekne içeriside ve dışarısındaki elektriklenme,zamanla cihazın menüsündeki anlattığım aksiyonlar karşı her türlü ayarları vardır ve zamanla sürekli kullanarak cihazın erbabı olursunuz....Echo sounder ve sonarlar TV değildir sabit ayarla kullanılsın,deniz cihazları her türlü aksiyona karşı ayarlar değiştirilmelidir,daha sağlıklı ve sonuca yakın kullanım için
.....Saygılarımla TEŞEKKÜRLER....Fatih Girit
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fatih kardeşim altın gibi bilgi verdin teşekkürler.
Yazdıklarından anladığım ; alacağımız balık bulucu : MARKA + Model = ayarları değişim gösterir, her ne kadar belli ayarlar olsada deniz ortamına göre ayarlarla oynayacaksın, buda cihazı her daim MANUEL KULLANACAKSIN.
Kısaca cihazınızın özelliklerini öğreneceksiniz. cumhur gezen
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ben teşekkür ederim CUMHUR kardeşim,evet her günün şartlarına göre havanın dolayısıyla deniz suyunun değişkenliğine göre ayarlarla oynanmasında fayda vardır,daha verimlilik artar akabinde tecrübe sahibi olursunuz....Otomatik kullanım sadece RANGE de yapılmasının balık ayarlarına sonucunda etki etmeyeciğini söyleyebilirim...Zamanla kullandığın cihazın erbabı olursun......Kısa bir notta vereyim ; aynı marka aynı seri cihazlar bile aynı ayarda olsa bile birbirini tutmayabilir,buda teknenin elektrik yapısıyla alakalı bir olaydır,cihazlara gereken net voltajı buldurmanız gerekir özellikle kışın....Bazı teknelerde elektriklenme çok olur özellikle eskiyena sac teknelerde buda cihazda parazitlenme yapar,tedavisi elektrik dinamosuna MEKSEFE takın yada makina gövdesinden şafta kablo bağlayın elektriklenmeyi dışarı atsın sanal parazit olmasın......TEŞEKKÜRLER....
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fatih reis gerçekden müthiş bilgiler, tekrar teşekkürler.
Bu tekne elektiriklenme ve tesisatda sabit akım gücü önem taşıyor !! o zaman cihazın konulacağı yer de çok önemli yakınında metal olmamalı diğer cihaz ve tesisat kabloları olmamalı !! Cihaza aküden akımı direkt almalıyız !! yani akım dağıtıcı tesisatdan akım alınmayacak mı !?
Sintineye şafta +gövdeye +pervaneye + dümene TUTYA yapmak da elektiriği üstüne çekip absorbe etmez mi ? yılda 100 tl tutyadan kaçıp evdeki bulgurdan olmayalım !!
cumhur gezen
0 yorum :
Yorum Gönder
ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.