ÇAÇA
ÇAÇA (Sprattus sprattus)
F- Clupeidae
L- Sprattus sprattus (Clupea sprattus)
İ- Sprat
M- Papalina
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.= D 16-17, A 19-20
Vücut yuvarlak füze şeklindedir. İri pulları gövdesine iyici intibak etmemiştir. Ağız küçük alt çene üst çeneye doğru kıvrıktır. Karın ve yan tarafları beyazımsı üst taraf yeşil ve mavimtıraktır. Dişleri yoktur. Yanal çizgi belirgindir. Sırt yüzgecinin karın yüzgecinin arka hizasından başlaması, kuyruk yüzgeci loplarında uzun modifieye pulların bulunması ve anüs yüzgeci ışınlarının farklı olmayışı ile sardalyadan ayrılır.
M.U.= 16 cm.
O.U.= 6-7 cm.
M.A.=
O.A.=




ÇAÇA BALIĞI
Clupeiformes Clupeidae
Sprattus sprattus
Clupeidae familyasından olan çaça balıkları ılıman ve az soğuk olan denizlerde yaşarlar. Orta ve üst sularda büyük sürüler halinde dolaşıp zaman zaman dibe yakın gezerler. Denizlerimizde bulunan türünün bilimsel adı Sprattus sprattus'tur. Çaçaların ortalama boyları 7-8 santim olmasına rağmen Kuzey Batı Karadeniz'de 12-13 santime ulaşanlarına rastlanır.
Genellikle Karadeniz'de bulunan çaça balıkları ocak ayında sürüler halinde istanbul Boğazı'na girip oradan da Marmara'ya geçerek göçlerini tamamlarlar. Mayıs ayında ise Marmara'dan istanbul Boğazı'na ve Karadeniz'e çıkış yaparlar. Soğuk sulara dayanıklı olduklarından Marmara'ya en son göç eden balıklardandır.
Çaça balığı yanlarından yassı olup, füze biçimindedir. Pulları iri olup gövdesine iyice intibak etmemiştir. Sürü halinde giderlerken ani dönüş yaptıklarında suyun içinde dahi pul dökebilir. Alt çenesi üst çenesine doğru kıvrık, küçük bir ağzı vardır. Dişleri yoktur. Çaça balığının gözleri irice, kafası ise gövdesine göre normal büyüklüktedir. Sırtı lacivert, mavimsi ve yeşil, yanları gümüşi, karnı ise beyazdır. Sırt yüzgeci tektir. Göğüs, karın ve anüs yüzgeçleri küçüktür. Kuyruk yüzgecinin büyüklüğü gövdesiyle orantılıdır. Yapı itibariyle narindir ve pelajik balıkların en küçüklerindendir.
Çaçaların yüzme keseleri vardır, yanal çizgileri belirgindir. Palamut, uskumru, lüfer gibi balıklara kolay yem olan çaça balıkları, iri bir balık görünümü verebilmek için birbirlerine çok yakın yüzerek kendilerini korumaya çalışırlar. Kendilerine yapılan bir saldırı anında suya küme halinde pul bırakıp saldıran balığı yanıltmaya çalışırlar.
Beyaz kış kış taşlarıyla sürülmek suretiyle kepçeyle, manyat ve tarlakoz ağlarıyla veya dalyanlarda yakalanırlar. Çaça balığının başlıca yemi planktonlardır. Yemli lüfer, palamut ve torik avında yem olarak kullanılır.
Çaça balığının eti lezzetlidir. Izgarası nefis olur. Ayrıca temizlendikten sonra üçü, dördü bir arada yumurtalı bulamaca batırılıp tavası yapılır.
Kepçe ile Çaça Avı:
Mayıs başlarında, balığın Karadeniz'e çıkışı sırasında istanbul Boğazı'nda Kandilli, Arnavutköy, Rumelihisarı gibi kıyıları akıntılı olan sahillerden geniş ağızlı ve uzun torlu kepçelerle yapılır. Av şekli gümüş balığınınki gibidir.
Çaça sürüsü kıyıdan görüldükten sonra sürünün akış yönünün ilerisinde bulunan kişi elindeki geniş ağızlı kepçeyi yavaşça denize daldırır ve kıyıya dayar. Suların üzerine doğru akışıyla kepçenin toru şişer ve bir torba biçimini alır. Bu sırada ellerinde çok uzun sopalar ve uçlarında İple bağlı beyaz yassı taşlar bulunan av aletlerini iki kişi sürünün arkasından kıyı yollu ve biraz açığından denize daldırarak hareket ettirirler. Beyaz taşların suda hareketleri ve üzerlerine gelmesiyle sürüyü ürkütüp kepçenin ağzına doğru sürerler. Açıktaki "kışkış taşı" sürünün kıyıya sıkışmasını, kıyıdaki ise kepçeye doğru hareket etmesini sağlar. Çaça balığı hep sürü halinde dolaşıp dağılmadığı için küme halinde kepçenin toruna girince kepçe yavaşça denizden kaldırılır ve av tamamlanmış olur.
NOT: BİLGİLER ÇEŞİTLİ SİTELERDEN ALINTIDIR, HEPSİNİN EMEĞİNE TEŞEKKÜRLER
F- Clupeidae
L- Sprattus sprattus (Clupea sprattus)
İ- Sprat
M- Papalina
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.= D 16-17, A 19-20
Vücut yuvarlak füze şeklindedir. İri pulları gövdesine iyici intibak etmemiştir. Ağız küçük alt çene üst çeneye doğru kıvrıktır. Karın ve yan tarafları beyazımsı üst taraf yeşil ve mavimtıraktır. Dişleri yoktur. Yanal çizgi belirgindir. Sırt yüzgecinin karın yüzgecinin arka hizasından başlaması, kuyruk yüzgeci loplarında uzun modifieye pulların bulunması ve anüs yüzgeci ışınlarının farklı olmayışı ile sardalyadan ayrılır.
M.U.= 16 cm.
O.U.= 6-7 cm.
M.A.=
O.A.=
ÇAÇA BALIĞI
Clupeiformes Clupeidae
Sprattus sprattus
Clupeidae familyasından olan çaça balıkları ılıman ve az soğuk olan denizlerde yaşarlar. Orta ve üst sularda büyük sürüler halinde dolaşıp zaman zaman dibe yakın gezerler. Denizlerimizde bulunan türünün bilimsel adı Sprattus sprattus'tur. Çaçaların ortalama boyları 7-8 santim olmasına rağmen Kuzey Batı Karadeniz'de 12-13 santime ulaşanlarına rastlanır.
Genellikle Karadeniz'de bulunan çaça balıkları ocak ayında sürüler halinde istanbul Boğazı'na girip oradan da Marmara'ya geçerek göçlerini tamamlarlar. Mayıs ayında ise Marmara'dan istanbul Boğazı'na ve Karadeniz'e çıkış yaparlar. Soğuk sulara dayanıklı olduklarından Marmara'ya en son göç eden balıklardandır.
Çaça balığı yanlarından yassı olup, füze biçimindedir. Pulları iri olup gövdesine iyice intibak etmemiştir. Sürü halinde giderlerken ani dönüş yaptıklarında suyun içinde dahi pul dökebilir. Alt çenesi üst çenesine doğru kıvrık, küçük bir ağzı vardır. Dişleri yoktur. Çaça balığının gözleri irice, kafası ise gövdesine göre normal büyüklüktedir. Sırtı lacivert, mavimsi ve yeşil, yanları gümüşi, karnı ise beyazdır. Sırt yüzgeci tektir. Göğüs, karın ve anüs yüzgeçleri küçüktür. Kuyruk yüzgecinin büyüklüğü gövdesiyle orantılıdır. Yapı itibariyle narindir ve pelajik balıkların en küçüklerindendir.
Çaçaların yüzme keseleri vardır, yanal çizgileri belirgindir. Palamut, uskumru, lüfer gibi balıklara kolay yem olan çaça balıkları, iri bir balık görünümü verebilmek için birbirlerine çok yakın yüzerek kendilerini korumaya çalışırlar. Kendilerine yapılan bir saldırı anında suya küme halinde pul bırakıp saldıran balığı yanıltmaya çalışırlar.
Beyaz kış kış taşlarıyla sürülmek suretiyle kepçeyle, manyat ve tarlakoz ağlarıyla veya dalyanlarda yakalanırlar. Çaça balığının başlıca yemi planktonlardır. Yemli lüfer, palamut ve torik avında yem olarak kullanılır.
Çaça balığının eti lezzetlidir. Izgarası nefis olur. Ayrıca temizlendikten sonra üçü, dördü bir arada yumurtalı bulamaca batırılıp tavası yapılır.
Kepçe ile Çaça Avı:
Mayıs başlarında, balığın Karadeniz'e çıkışı sırasında istanbul Boğazı'nda Kandilli, Arnavutköy, Rumelihisarı gibi kıyıları akıntılı olan sahillerden geniş ağızlı ve uzun torlu kepçelerle yapılır. Av şekli gümüş balığınınki gibidir.
Çaça sürüsü kıyıdan görüldükten sonra sürünün akış yönünün ilerisinde bulunan kişi elindeki geniş ağızlı kepçeyi yavaşça denize daldırır ve kıyıya dayar. Suların üzerine doğru akışıyla kepçenin toru şişer ve bir torba biçimini alır. Bu sırada ellerinde çok uzun sopalar ve uçlarında İple bağlı beyaz yassı taşlar bulunan av aletlerini iki kişi sürünün arkasından kıyı yollu ve biraz açığından denize daldırarak hareket ettirirler. Beyaz taşların suda hareketleri ve üzerlerine gelmesiyle sürüyü ürkütüp kepçenin ağzına doğru sürerler. Açıktaki "kışkış taşı" sürünün kıyıya sıkışmasını, kıyıdaki ise kepçeye doğru hareket etmesini sağlar. Çaça balığı hep sürü halinde dolaşıp dağılmadığı için küme halinde kepçenin toruna girince kepçe yavaşça denizden kaldırılır ve av tamamlanmış olur.
NOT: BİLGİLER ÇEŞİTLİ SİTELERDEN ALINTIDIR, HEPSİNİN EMEĞİNE TEŞEKKÜRLER
0 yorum :
Yorum Gönder
ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.