Balık Sofrasının İncelikleri
En iyi sofra adabı;
Yemeğin, insanın gözüne batmayan, abartısız biçimde, belli kuralları uygulayarak yenmesi olarak özetlenebilir. Başlıca en esas kural da ne pahasına olursa olsun, konukları küçük düşürmemek ve onları utandırmamaktır.
Deniz ürünleriyle hazırlanan yemekler, sofralarda çorba yoksa yemek listelerinde ilk sırayı alırlar. Davet sofralarında, çerez (ordövr) olarak etten ve tavuktan önce ilk yemek olarak soğuk servis yapılır.
Balıklar, özel çatal bıçakları ile yoksa yalnızca bıçak ve çatal ile yenir. Bazen çatalla birlikte yenmesini kolaylaştıran küçük metal çubuklar (dent) kullanılır.
Yemekte, sıra balık servisine gelince tabakların, çatal ve bıçakların değiştirilmesi gerekir. Su ürünleriyle, genellikle beyaz, sek ve roze şaraplar verilir. Türk sofralarında ise içki olarak rakı servisi yapılır.
Sıcak olarak hazırlanan çeşitler, sıcak ve ısıtılmış dağıtım tabaklarında, soğuk olarak yenilecek olanlar, en az iki saat buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Sofrada gerek sohbetin sürdürülmesine, gerekse diğer kişilerin yemek sırasında ihtiyaç duyabilecekleri şeyleri hemen görüp bunları yerine getirilmesine özen gösterilmelidir. Pratik bir örnek vermek gerekirse, evde yemek yeniyorsa ya da restoranda o sırada ortada servis elemanı yoksa, ekmek, şarap, masanın bir ucundaki meze tabağı gibi şeyleri bunlara ihtiyaç duyan masadaki kişilere iletmek, sofra adabının önceliklerinden.
Zarif biçimde yemek yeme kurallarını daha iyi anlayabilmek için sofra takımlarının bu konudaki rolüyle başlamakta yarar var.
Bıçak, şık bir sofranın en önemli parçası. Çok eskiden beri gelen kurala göre, yemekte çatal bıçaksız kullanılıyorsa, sağ elde tutuluyor; öyle sapını üstten avuçlayarak değil, sap avuç içine baş parmakla üstten bastırılarak, işaret parmağı ile de yandan destekleyerek kullanılmalı. Bunun da nedeni, bıçağın kesici tarafının yemeğe girmiş olabileceği ve parmağa da bulaşabilmesidir.
Kızartma ve tava balıklar, yağları süzdürülmüş olarak, sıcak dantel kağıtlar yayılmış, kayık biçimi dağıtım tabaklarında, güzel biçimlerde şekillendirilmiş, limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süslenmiş olarak servis yapılır. Kızartma ve tava balıkların sunuşlarında maydanoz, tere, roka ve limon sosuyla servis yapılır.
Tereyağıyla yapılan tava balıkların filetoları, dağıtım tabağında üzerine yakmadan kızdırılmış tereyağı, limon, su karışımı sıcak servis anında gezdirilir. Sarı kabukları çıkarılarak, incecik doğranmış ve kıyılmış maydanoza bulanmış limon dilimleri yerleştirilebilir.
Izgara, haşlama ve fırında pişmiş balıklarla her çeşit sebze garnitürleri ve balık yemekleri için uygun olabilen soslar, en taze durumda ve özel sos kabında servis yapılır.
Sofra Düzeni ve Yerleşimi:
Balık Sofrası Masa Düzeni Kuralları:
- Çatal-bıçak-kaşıkla, bardak ve tabakların nerede durması gerektiğini bilmek önemlidir.
- Yemek masasında en altta sıcak yemek tabağı, üzerinde ordövr tabağı, en üstte ise çorba tabağı bulunmalı. Ayrıca sık sık değişen bir servis tabağı da masada olmalıdır.
- Yemek bıçağı ve kaşık tabağın sağında, çatal ise solunda bulunmalıdır. Meyve bıçağını tabakların üst hizasına koymak gerekir. Masaya birden fazla çatal-bıçak konacaksa, yemek sırasına göre dıştan içe doğru dizilir.
- Masaya su ve şarap için iki bardak konulur. Eğer hem kırmızı, hem beyaz şarap ikram edilecekse, iki şarap kadehi ve su için çok daha büyük bir kadeh konur.
- Güzel bir yemek masasını şık bir saten ya da ipek örtüden ayrı düşünmek imkansız. Masa örtüsünün üzerine örtülecek ikinci ve küçük örtü de görüntüyü şıklaştırır.
- Masada çiçek ve şamdanları da unutmamak gerekir. Yine gümüş ya da porselen bir peçetelik içinde kumaş peçeteler de masayı güzelleştirecek unsurlar olarak sayılabilir.
Yemekli bir davette ev sahibi sofradan kalkmadan önce, kalkma zamanının geldiğini önce peçetesini masanın üzerine koyarak belli eder. Ev sahibi bunu yapmadan önce konukların peçetesini masaya koyması yanlış olur. Peçete masaya konulurken de hafifçe katlanarak konmalıdır.
Kahve masada değil, salonda ikram edilmelidir. Kahve ikramında fincan tabağı sol elle tutulur. Fincan sağ elle alınıp dudaklara götürülür. Yemekten sonra, sindirimi kolaylaştıran konyak ya da sert bir içki sunulması adettir. Fakat sert içkiden hoşlanmayanlar düşünülerek meyve likörlerini de hazırda bulundurmak gerekir.
Davetlerde, yemek masasında sigara ya da puro içmekten kaçınmak gerekir. Fakat ille de içilecekse, ev sahibinden izin aldıktan sonra içilmesi uygun olanıdır.
Bir diğer önemli nokta da, sofradan kalktıktan ve kahve içtikten hemen sonra daveti terk etmenin hiç hoş olmayacağıdır. En uygun süre, yemeğin üzerinden iki saat geçmesi ve bundan sonra izin istenerek davetten ayrılmanın uygun olacağıdır.
0 yorum :
Yorum Gönder
ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.