23 Aralık 2012 Pazar

TARİH ÖNCESİ OLTA İĞNELERİNİ MERAK ETTİNİZ Mİ?


TARİH ÖNCESİ OLTA İĞNELERİNİ MERAK ETTİNİZ Mİ?

İnsan oğlu, arkaik dönemde çakıl taşlarından mızrak uçları yaparak avlanmaya çalışmıştır. Daha sonra avladığı hayvanların kemik ve boynuzlarından ilk olta iğnelerini yapmayı keşfetmiştir. Olta ipi olarak da  genelde uzun hayvan kıllarını kullanmışlardır.



Arkeolojik kazılarda, kemik ve boynuzdan yapılmış olta iğnelerinin yanı sıra, kalın midye kabuklarından yontulmuş olta iğnelerine de rastlanmıştır. Hatta bazı kaktüs dikenlerinin  dahi olta iğnesi yapımında kullanıldığı bilinmektedir. 

Dünyanın bir çok bölgesinde, olta ile balık avlayan figürlere, kaya ve mağara resimlerine rastlanmaktadır. Tarihi olta iğnelerinin en güzel örneklerine, Polenezya ve mikro Polenezya müzelerinde rastlanmaktadır.

Bronz çağına gelindiğinde, mızrak uçları, balta, bıçak, bir takım çanak, çömlek ve olta iğneleri tasarlanmış olduğunu görüyoruz. Diğer malzemelere oranla çok daha sağlam, bir o kadar da işlemesi kolay olan metal, çeşitli araç gereç yapımında, yaşamlarına kolaylık getirmiştir.

Olta iğneleri bundan sonra yaşamına bronz değil de çelik olarak devam etmiştir.
Teknoloji ve tasarım gücünün sonucu olarak, günümüz olta iğneleri üretilmiştir.


Arkaik dönemden kalma ilk hayvan kemiği ve boynuzundan yapılmış kancalar örnek bir-iki resmi aşağıya ekliyorum.

________________________________________
______
















hayatta kalma teknikleri açısından ilkel dönemlerde işte size bir balık tutma yöntemi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜYE OLMADAN YORUM YAPABİLİRSİNİZ.
Yazınız denetlendikden sonra yayınlanacakdır.
yazınıza verilen cevapdan haberdar olmak isterseniz, aşağıdaki ( E-posta yoluyla abone ol ) tıklayıp @posta adresinizi yazın onaylayın, yazınıza verilen cevap yorum size @posta olarak bildirilecekdir.